Naturens Apotek & Skafferi
Vi har en stor tillgång i vår svenska natur i form av vilda växter som kan nyttjas som mat och naturmedicin. Detta är en gammal kunskap som börjat falla i glömska. Vad vi närmast ofta tänker på så är det jakt, fiske, bär och svamp som kan användas. Men vi har i Sverige ca 230 vilda växter som vi kan tillvarata som mat och naturmedicin. Många av dessa örter är betraktad som vanligt ogräs, men de kan tillagas som rena läckerheterna, några exempel är maskros och mjölkört (rallarros) m.fl. Ett stort antal av våra vanligaste örter kan torkas och användas som te, matkrydda och dryckeskrydda. Dessa örter har sin naturmedicinska verkan på olika sätt. Med små enkla medel går det att fixa till sitt eget lilla husapotek. Det går även att framställa sina egna hudvårdsprodukter i hemmet som t.ex. hudsalvor, tvål och liniment m.m. Man kan även göra sin egen myggolja med rölleka som grundingrediens och den fungerar då bra. Då slipper man köpa giftiga kemikalier på affären och smeta in sig med.

Vi har många olika örter som kan användas i vår matlagning såväl till vardags som till fest. Det går t.ex. att tillaga grytor, soppor, pajer och vegetariska biffar osv. med naturens skafferi som grund. Sallader går ypperligt att tillreda. Även olika drycker som t.ex. måltidsdrycker går att framställa. I brödbaket går det också att använda olika brödkryddor från naturen.

Föreläsning i Naturens Apotek och Skafferi
Föreläsningens längd är ca 2 till 3 timmar och tar då upp olika örter, svampar och lavar som kan användas enligt ovanstående text plus mycket mera. Smakprov som t.ex. örtte bjuds det på under föreläsningen. Om årstiden tillåter visas det även färska örter under föreläsningen. Torkade örter visas året runt under föreläsningens gång. 

Helgkurs i naturens Apotek och Skafferi
Vi börjar fredag kväll med ca 2 till 3 timmars teoretisk genomgång. Under lördagen gör vi en heldagsutflykt då vi samlar in olika örter som vi ska koka ett skogste av över öppen eld. Dessutom lagar vi till en vildmarksgryta över elden samt lagar mat i kokgrop som man gjorde under stenåldern. Vi bakar även bröd. Olika växter samlas också in för att användas under söndagen. Under söndagen är vi mestadels inomhus för att tillreda olika hudvårdsprodukter som salvor m.m. Även andra naturmediciner kan tillredas. Vi tillagar även någon form av mat på temat under dagen. Olika naturpedagogiska övningar och lekar ingår under helgen. 

Dagsutflykter
I en dags utflykt så samlar vi in olika växter som vi använder för att koka te och vildmarksgryta av. Vi bakar även bröd och lagar mat i kokgrop i mån av tid. En del naturpedagogiska övningar och lekar ingår i utflykten. 

Kurserna är flexibla och kan skräddarsys efter kundens behov och önskemål. Fördjupade kurser i  fytomedicin/terapi (örtmedicin) kan också anordnas. Även rena överlevnadskurser med övernattningar där vi lever i stort sett på vad naturen har att erbjuda kan anordnas. Kursdeltagarna bestämmer själva över överlevnadskursens längd.   

Berättarkvällar
Berättarkvällar om vittra, trollen, näcken och skogsfrun m.fl. runt lägerelden i naturen arrangeras. Gärna då vid någon fäbod eller dyl. Förr i tiden fanns det många olika väsen som man trodde på och levde med. Vi kokar skogste över öppen eld och bakar pinnbröd med tilltugg. Och lyssnar på våra gamla sägner och folktro. Barn, ungdom och vuxna kan deltaga.

Naturmeditation
Att meditera intill en skogstjärn eller vid en porlande bäck och lyssna till fåglarnas sång är mycket rogivande. Att vistas ute i naturen är medicin för kropp och själ. Naturens stillhet och tystnad är mycket läkande. Vi gör även upp eld och kokar skogste samt fixar något tilltugg i samband med meditationen.

 Presentation av mig själv

Jag heter Tomas Skogstjärn kommer från Ljusdal och är verksam som natur och miljökonsult. Jag samarbetar med Skålsjögården med min kursverksamhet. Har utbildningar, seminarier, föreläsningar, utflykter i naturens apotek och skafferi

Målgrupper för mina utbildningar och utflykter kan vara företag, offentligt anställda, studieförbund, olika föreningar och turistgrupper. Jag skräddarsyr utbildningarna och utflykterna efter kundens önskemål och behov.  

Att vistas ute i naturen är medicin för kropp och själ. För mig så är naturen världens största gym, andaktsrum för ro och sinnesfrid, apotek, skafferi och en fantastisk trädgård. Allt detta finns i Skålsjögårdens omedelbara närhet. Vistelse i naturen är friskvård som vi mår bra av. Kickoffer för företag osv. kan arrangeras med hjälp av naturens tillgångar. Jag jobbar även med stresshantering även då i förebyggande syfte och naturen har då en stor läkande kraft.

Natur & Miljökonsult
Tomas Skogstjärn
Gärdegatan 3
827 32  Ljusdal
0651/76 91 01,  0768/12 19 54

http://tomas.skogstjarn.dinstudio.se/